Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

tisdag 1 mars 2011

Förvaltarsamhället

Det de flesta besökare utifrån minns är små spontana skräphögar med kråkor som slåss om godbitarna. Ingenstans att slänga skräpet, egentligen. Det är förskräckligt, förstås, men minns de att tills nyligen var det mesta komposterbart? Påsarna gjorda av gamla skrivhäften från skolan! Prydligt vikta och limmade för hand.

Minns de Peepere-botele-mannen som vandrar från gränd till gränd med sitt trumhinneknäckande budskap: Peepere-botele! Peepere-botele! Han som betalar för tidningar och flaskor enligt en noggrant uppgjord och beprövad tariff och är en institution som med marginal föregår vår tidningsinsamling, kanske också vårt pantsystem för flaskor.

Jag hoppas att de minns inte bara skomakarna, utan också paraplyreparatörerna och återförsilvrarna, bokstavligen i varje gathörn. Allt går att laga. Jag råkade nämna för Saman att min fön börjat brinna när jag använde den och han insisterade på att få ta den till en reparatör. En tre år gammal rälig liten fön som kostat hundra spänn i Sverige. Fungerar fortfarande.

Själv minns jag Wasanthe som förskräcktes av tillståndet hos min fläkt, som var insvept i en fnasig gegga, damm och korrosion från de salta vindarna. Han ställde till med storrengöring som varade hela besökets längd och tills fläkten sken.

Jag minns den roligaste shoppingen: i slummarnas hål-i-väggen, där man kunde köpa näpna ljuslyktor tillverkade av glödlampor, samt allt annat man kan tänka sig av det som var återanvänt.

Allt togs tillvara. Jag minns på barnhemmet, pojkarna hade gjort ett fynd i soporna: ”Titta, Maria!” Och så justerade de siktet i de tubkikare i miniatyr som de hittat – två vita papprör i varandra – hoppgalna av fröjd. ”Titta!”, ”Titta!” Först efteråt kunde jag skratta. Då var jag bara ställd och mycket generad. Vad de hade fått tag på var mina Tampax-införingshylsor. Jag slängde dem aldrig i soporna igen.

(Utmaning: skriv om att förvalta)

6 kommentarer:

 1. Ha ha bra som vanligt. Tänk pm vi oxå kunde vara lite mer rädda om våra saker istället för att jobba jobba för att ha råd att köpa nya.

  SvaraRadera
 2. Som när jag tillbringade ett gäng månader i Indien. Samlade ihop hela bungalowområdets tändare en dag när jag for till marknaden. De återfylldes genom ett hål och förslöts med en tandpetare. Varje tändare gick att förlänga livslängden med tre gånger innan gastrycket gjorde dem osäkra.
  Riktigt bra text och tack för din kommentar. Behöver dock fråga vad similerna betyder. Hittar inget jag tycker stämmer överens med din kommentar.

  SvaraRadera
 3. Underbara du, som nästan varje dag tar mig ut i världen och lär mig något nytt.
  Tack!

  SvaraRadera
 4. Att vara hoppgalen av fröjd. Tja, it sums it all up, liksom. Hoppgalen av fröjd över att du skriver och skriver sånt här, ord och tanke, och Peepere-botele, sånt jag kan vrida och vända på.

  SvaraRadera
 5. Din påhittighet förnekar sig inte; Tampax-hylsor - tubkikare - återvinning!..;)
  Fastnade & för fläktrengöringen.

  SvaraRadera