Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

måndag 10 januari 2011

Nu

Att finnas är som att vara ett plommon eller en bäver. På ett ögonblick kan det vara över. Det är därför du har bara denna stund, den som nu är, nu när du läser detta ord, nej detta. Här fixeras tillvaron, den ständigt föränderliga, här i detta andetag. Nu kommer det, nu, nej nu, och är förbi. Du har bara detta ögonblick, och det använder du till att läsa de ord jag skriver nu, klockan 14.31 en mulen tisdag. Jag skriver dem nu, klockan 14.32 en januaridag med plusgrader, jag som vet vad tillvaron innebär, och döden, att de är ett och samma, att det inte finns några mysterier, och inget utrymme för feghet. Nu, just nu, har jag ett berg av papper här på sekretären, två Ikeakassar på golvet, en med tvätt och en med packningen från nyår. Igår tog jag itu med högarna på bordet, idag sker något annat, så är det att finnas. Det finns inte utrymme för perfektion. Det är bara att ta ett andetag i taget. Du städar i ett hörn och dammet faller i det andra. Jag gick en promenad idag. En fot framför den andra. Något händer när man törs nalkas nuet. Jag gick där det var risk för ras, jag gick till Alvik och tog tunnelbanan hem. Sen åt jag gröt. Pratade i telefon. Skrev. Inget hade rasat, se. Det gör i allmänhet inte det. I allmänhet lever vi rätt länge. Vi får smaka på sjukdom, åldrande och död men i varje fas finns möjlighet att leva som om det skulle vara för evigt. Som om bara detta andetag existerar. Sluta läsa nu. Nu. Gör något annat.

(Utmaning: skriv om att finnas)

10 kommentarer:

 1. Nej, jag vill vara i det här, nu 15.07, och några timmar till. Att gå där det är risk för ras. Som att läsa en sånhär text. Och aldrig bli riktigt likadan.

  SvaraRadera
 2. Och du är redan på tisdag, du :-) Fast jag läste så gärna nu :-)

  SvaraRadera
 3. Spejsad och rik text. Ett alternativ till det där "carpe diem" som man annars ska jagas med i tid o otid. Tiden är evigt nu, och därför evig - punkt.
  Tack!

  SvaraRadera
 4. Hade gärna stannat här. Men jag måste tyvärr gå nu. Tror jag.

  SvaraRadera
 5. Gillar "Du städar i ett hörn och dammet faller i det andra" Precis så känns det ofta. Och så gillar jag utmaningen i att gå där det finns risk för ras. En liten utmaning av livet.

  SvaraRadera
 6. Fint, men nu ska jag göra ngt annat :)

  SvaraRadera
 7. Det är så svårt att vara just här nu, att stanna i ögonblicket innan det hinner försvinna att inte springa före.
  Bra

  SvaraRadera
 8. Jag gillar verkligen den stress som många kan känna för livet som fångas i texten. Återigen har du lyckats. :D!
  Tack för kroppshållningsstärkande kommentarer! Uppskattas oändligt!

  SvaraRadera
 9. Gillar din text att det alltid är nu.

  SvaraRadera
 10. Jag brukar gilla alla texter som får ihop plommon, bävrar och grötätning. Denna är inget undantag. ;-)

  SvaraRadera