Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

onsdag 2 juni 2010

I Guds famn

Här får alla vara med. Det är sant som de säger. Hon sitter längst in mot det gamla militärtältets vägg men hon är inte ensam, o nej, Annika och Maria sitter på varsin sida om henne. Sångstund före läggdags. Hon kommer närmare och närmare Gud och nu tar de låten som för henne allra närmast, nästan mitt ini. De små hårstråna i nacken reser sig:

Du vet väl om att du är värdefull?
Att du är viktig här och nu?
Att du är älskad för din egen skull
för ingen annan är som du...

Det är inte hon som har upptäckt Gud på det här lägret. Det är han som har tagit hand om henne. Plötsligt satt hon i hans famn. Det var ett sätt att förstå Gud som var som en baklängeskullerbytta. Som om Gud var allt hon rörde sig i, samtidigt en person med omsorg. Hon har frågat Barbro, Barbro som spelar gitarr, vad hon bör göra nu och Barbro har sagt att hon kanske skulle kunna fundera på att börja gå i kyrkan på söndagarna, inte bara på scouterna på onsdagarna. Då blev livet en tröttsam stig igen. Säga till mamma och pappa att hon ska gå i kyrkan! Hon, som knappt får gå på scouterna.

På lägret är alla gränser utsuddade. Här får alla flyta samman till den viktlösa massa som är Gud. Men sanningen är förstås den att de allra flesta scouterna har föräldrar som är med i Missionskyrkan. Och de föräldrarna är så duktiga och välordnade. Alla mammorna är lärare och alla papporna är ingenjörer på Asea. På det sättet liknar de hennes föräldrar. Men det är något med denna präktighet, detta lugn, som hon inte kan efterapa. När det är lugnt i hennes familj är det som en sårskorpa. Om man pillar litet grand kommer blod och då är alla där och vill ha, mamma och pappa, Angelika och Peter, också hon. Det blir ett vargslagsmål. En rovdjursuppgörelse. Och hon vill inte hem till det igen, vill inte bli den hon är med dem, fast hon förstår att Gud älskar henne även sådan.

Hon räknar på fingrarna: tre dagar som gått av lägret, två dagar kvar. Om man drar sig riktigt långt in mot Guds kärna, kan man stoppa tiden då?

för ingen annan är som du...

Sången blir som en motor, går runt och runt i oändlighet. Några tjejer sjunger en understämma, ett par killar en annan. De är med i ungdomskören. Hon är för liten för allt, inte minst för den förvandling som skett med henne på lägret. Tårar kommer i ögonen när hon förstår hur hon kommer att slitas sönder när hon kommer hem. Bli rovdjursföda.

(Utmaning: skriv om något unikt)

(sångtext: Ingemar Olsson)

13 kommentarer:

 1. Väldigt stilfullt. Litet barn med stora känslor. Alltid riktigt bra det du skriver. Tack för läsningen, känns alltid som att jag blir lite klokare när jag läst dina ord.

  SvaraRadera
 2. Oj. Fint exempel på att även "välordnade" familjer kan fungera riktigt dåligt.
  Som vanligt välskrivet.

  SvaraRadera
 3. Mycket bra men jag har lite emot att man sätter små barn på läger för att indoktrinera dem med gudsord. Ja, ja jag är fatalist och våra barn skall få välja själva vilken väg de vill ta därför döpte vi dem inte in i kyrkan.

  SvaraRadera
 4. Svängigt mellan hopp och förtvivlan.
  Man undrar vad den den underliggande smärtan är och om det är orsaken till att hon så lätt söker sig till gud för tröst.

  Också textrespons: Du är för bra! När kommer första romanen?

  SvaraRadera
 5. Den här texten fick jag tårar i ögonen av.

  Så jäkla bra också med det 'praktiska' inslaget - så klockrent: "Hon har frågat Barbro, Barbro som spelar gitarr, vad hon bör göra nu - - -."
  Så förnumstigt mitt i denna Gudsliga baklängeskullerbytta.

  "När det är lugnt i hennes familj är det som en sårskorpa. Om man pillar litet grand kommer blod och då är alla där och vill ha, - - ." mycket bra, mycket bra.

  SvaraRadera
 6. Det är förföriskt, gemenskapen man får i kyrkan.

  Som alla andra redan sagt, underbart fin läsupplevelse.

  SvaraRadera
 7. Håller med de andra, du skriver så bra.

  SvaraRadera
 8. Kan bara hålla med.Jag lever mig verkligen in i det du skriver, man sugs med. Vart väldigt irriterad mitt i den här texten. La in personliga åsikter,,,bra

  SvaraRadera
 9. Från och med "När det är lugnt i hennes familj är..." och framåt är så otroligt, otroligt snyggt. Stackars lilla barn, stackars familj, något är inte riktigt som vi skulle vilja...
  Det du verkligen lyckas med är mycket korta berättelser som ändå har ett innehåll. Jag njuter och önskar jag hade mer tid. Hinner inte läsa allt jag vill, varken här eller där. :)

  SvaraRadera
 10. Bra som vanligt- varit mamman i familjen där lugnet är som en sårskorpa, vilket gör att magen knyter sig- du skriver så levande.

  SvaraRadera
 11. Olika tempus! Jag vet.
  Men ville få Josefs slag att vara dåtid och Melkers att vara nutid.

  Blev lite svårt.
  Kunde jag gjort annorlunda?

  SvaraRadera