Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

söndag 25 april 2010

Om min stump

Sanningen mötte jag i skepnad av en liten flicka. Hon sa: ”Du har ett ben kortare än det andra!” Jag kunde inte förneka det, eftersom mitt högra ben slutar i en stump ovanför knät, så jag sa ”Ja”. Sen sa hon: ”När folk är snälla – tror du då att de är det för att du inte har något ben?” ”Ja, ganska ofta undrar jag över det”, sa jag. ”Det är väl bra att folk är snälla”, sa hon, mest för sig själv. ”Oavsett anledning”, fyllde jag i. ”Är folk elaka ibland?” frågade hon. ”Neej... Det var mest när jag var i din ålder. Jämnåriga...” ”Vad är värst, då?” ”Värst är att inte vara fri. Att inte kunna gå ut och äta för att det inte finns någon rullstolsramp. Att komma in på en så kallad handikapptoalett och märka att den är för smal och att papperet sitter för långt bort. Och så alla människor som inte törs titta på en.” ”Men jag tordes!” sa flickan med något lycksaligt i blicken, som nu flackade i jakt på nästa intervjuobjekt.

(Utmaning: skriv om att möta sanningen)

10 kommentarer:

 1. En intresseväckande mycket levande dialog.

  SvaraRadera
 2. Korta eller långa skriverier... Jag ser alltid tydliga bilder när jag läser dina texter.

  SvaraRadera
 3. Bra text om ett angeläget ämne och med trovärdig dialog. Barn är ofta modigare än vuxna med att ställa de direkta, lite svåra frågorna som vi nog undrar över lite till mans/kvinns.

  SvaraRadera
 4. Av barn får man ofta höra sanningen, och de är oftast mer rättfram än en vuxen.

  SvaraRadera
 5. jobbigt med alla "Rättframa frågor från barn" ibland också
  Bra blogg ska kolla in den
  http://mattsjansson.blogspot.com/

  SvaraRadera
 6. En annan sanning som du pekar på är att barns enkla och nyfikna frågor ofta väcker tankar så att svaren blir för långa och jobbiga för barnen att lyssna på.

  SvaraRadera
 7. håller med charlotta , oftast när man funderat ut svaren är barnen typ på dagis:)

  SvaraRadera
 8. En träffsäker, tankeväckande text med fint språk och flyt i dialogen!

  SvaraRadera
 9. Kan bara instämma i vad övriga sagt. Dialogen är rapp och tydlig. Trovärdig och enkel på något sätt, samtidigt som den rymmer ett vädligt djup. Skönt med barnets okomplicerade och "förnuftiga" syn på situationen.

  SvaraRadera