Sidor

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?

GILLAR DU DET DU LÄSER HÄR?
Köp boken! Klicka på bilden!

onsdag 15 januari 2014

Att leka med Marietta

Mördarkungen sitter i Huvudskalleborgen på Dödsplaneten. Ur hans mun sprutar blod och små barn som han har tuggat lite på. De har ont och vrider sig. Alla har stora, äckliga tuggmärken på sina nakna kroppar... Vi försöker ta oss till grinden till de goda madamernas palats men den är låst med tjocka kedjor och hänglås... Vem är det som flåsar bakom oss? Som kommer närmare? Kan någon rädda oss? AAAGH!! Du vaknar. Kanske vaknar du för att du skrek. Kanske vaknar du för att du var på väg att dö. Man kan inte dö i drömmar, säger Marietta. Du tar din kudde och börjar traska uppför trapporna till mammas och pappas säng. Det dunkar i bröstet och svider i ögonen. Som tur är finns det en lampa i trappan. Tre mörka steg till sovrummet där uppe. Det går an, och mörkret inne hos mamma och pappa är nästan mysigt. Du buffar litet på mamma, som sovande ger dig plats, lyfter på täcket och lägger armen om. Ditt snabba hjärta påminner om någon som dog. Var det på riktigt eller på låtsas?

Du känner väl till Dödsplaneten. Huvudskalleborgen och Mördarkungen med. Du har... ärvt dem. Fått dem av Marietta.
Den tjejen är sjuk i huvet, säger Patrik.
Han vill inte leka med henne. Aldrig. Tuffa Patrik. Du törs inte säga till honom att det ger dig något som du inte kan beskriva, att vara med Marietta. Leka med Marietta. Titta in i hennes blodiga värld.

Att leka med Marietta är att ge upp sig själv. Hon bestämmer allt. Hon för en in i olika miljöer, alla skrämmande. Först verkar det vara samma kaos som Marietta har i sin skolbänk – fast på ett annat sätt, förstås. Men sen – och det är det här du skulle vilja kunna förklara för Patrik och grabbarna... Sen händer något och man förstår att hennes värld hänger ihop. Hon har en värld som hon har byggt alldeles själv inuti sig och den är stor och fruktansvärd och... sann. Och när man ser det vill man ha mer. Till slut behöver man Marietta. Och hon vet om det.

Mycket mardrömmar nu, gubben, säger mamma på morgonen. Vad är det du drömmer om? Vet du det?
Inget, säger du.
Inannas mamma har sagt att Inanna inte får leka med Marietta.
Rakels mamma har sagt att Rakel inte får leka med Marietta.
Inget, har jag sagt! fräser du.

Marietta kommer att vänta på dig på skolgården som vanligt. Du ska ha med dig fem platta stenar och den lilla dolken från pappas skrivbord. De behövs när ni ska göra er räd mot Kräkfurstens likgömma vid Trädet där sagorna slutar. Förväntansfull går du till skolan.

(Utmaning: leka)

1 kommentar: